Samfund

Vores boligøkonomi er blevet lidt bedre under Corona

Danskernes boligøkonomi er blevet marginalt bedre det seneste år. Foto: Estate

Corona har ifølge ny befolkningsundersøgelse ikke gjort boligøkonomien strammere, men stigende energipriser kan blive en gamechanger. Men også øge incitamentet til at foretage grønne investeringer blandt boligejerne, vurderer Estate.

Corona har ikke gjort det dyre at være dansker, hvis man spørger til en af privatøkonomiens største poster, nemlig boligen. I en Epinion-undersøgelse, foretaget for ejendomsmæglerkæden Estate, svarer et repræsentativt udsnit af befolkningen, at deres boligøkonomi det seneste år faktisk er blevet en lille smule lettere.

Selvom fremgangen er beskeden, er den ifølge Estates administrerende direktør, Peter J. Mattsen værd at glæde sig over.

-Det var de færreste, der ved pandemiens begyndelse for snart to år siden havde forestillet sig, at vi ikke havde stået et værre sted nu økonomisk, især i forhold til vores boliger, hvor spådommene omkring boligmarkedet var meget dystre. Derfor er det virkelig positivt, at vi er kommet så stærkt igennem i forhold til vores boligøkonomi, siger Peter J. Mattsen.

Han forventer dog, at danskernes boligøkonomi kan risikere at blive mere presset i fremtiden, men ikke på grund af boligmarkedet, som stadig er i form.

-Vi ser desværre stigende energipriser og i det hele taget problemer med forsyningskæder i verden, og det vil kunne gøre det dyrere at opvarme boligen, som på vores breddegrader med potentielt lave temperaturer mange måneder endnu kan ændre det nuværende positive billede, siger Peter J. Mattsen.

Kombinationen af udsigten til højere energipriser og store klimaambitioner kan ifølge ham være til at sætte turbo på den grønne omstilling i boligmassen.

-Der er store klimagevinster at hente ved at optimere boligmassen, men tempoet kunne være højere. Økonomi plejer at være en effektiv driver, når der skal ændres adfærd, så selvom det er trist, at vi kigger ind i prisstigninger, kan de måske føre til, at flere boligejere fremskynder eller prioritere grønne investeringer i deres boliger, siger Peter J. Mattsen.

Kommentarer